2012. május 13., vasárnap

Pánkó (fánk)

Fél kiló liszt
3 kanál cukor
7 g élesztő
200 ml tej
60 g olvasztott vaj
3 db tojássárga

reszelt citromhéj
mokkáskanál só
olaj

50 g porcukor és 2-3 tasak vaníliacukor

A langyos tejet, 3 kanál lisztet, cukrot, az élesztőt egy edényben 10 percig kelesztjük meleg helyen. 
A liszttel összekeverjük az olvasztott vajat, a tojások sárgáját, citromhajat, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima lesz. Kelesszük míg duplája nem lesz. 
2 cm vastagságúra nyújtva szaggatóval (pohár szájával is lehet) kivágjuk és 15 percig pihentessük. A közepét benyomjuk az ujjunkkal. Fordítva dobjuk a forró olajas tepsibe, mint ahogy felvesszük a deszkáról. Lefedjük fedővel, mert jobban felnő, és pár perc után megfordítjuk, ekkor nem fedjük be. Gyorsan sül.
Tálaláskor vaníliás porcukorral, lekvárral ízesítjük.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.