2013. augusztus 2., péntek

Almás pite

Kell:                                                                     
alma 1,5 kg 

30 deka liszt (+10 deka),
20 deka margarin,
10 deka porcukor,
1 tojás sárgája,
egy csipet só,
egy citrom reszelt héja,
fél csomag sütőpor,
2 ev.kanál tejföl a gyúráshoz

1 m.kanál szódabikarbóna egy kis ecettel felfuttatva. 

      A margarint apró kockákra vágjuk, elmorzsoljuk a liszttel, beleütjük a tojást, beletesszük a cukort, sót, sütőport és annyicska tejföl, hogy könnyen gyúrható, rugalmas tésztát kapjunk. Fél órát hűtőben pihentetjük.
      Az almát közben meghámozzuk, gyaluljuk, vagy reszeljük, a citrom levével, egy ev.kanál fahéjjal, egy kis cukorral(az alma savasságától függően) mazsolával átpároljuk, majd lehűtjük. Nem kell megfőnie, csak összeesnie.
A tésztát kettévesszük és közepes tepsi nagyságúra nyújtjuk. A tepsit sütőpapírral kibélelem. Az első tésztát, a tetejét is meglisztezve a nyújtófa segítségével beleteszem a tepsibe. Villával megszurkálom,majd egy kis szitált prézlivel megszórom.
Ráterítem a kihűlt almát szép egyenletesen. erre jön a másik tésztalap. Ezt is megszurkálom villával.
      A tojás maradék fehérjét
villával felverem, hozzáteszek egy m.kanál tejfölt, és egy m.kanál porcukort. Rákenem a tésztára , míg el nem fogy.
      Előmelegíttet forró sütőben kb 10 percig erős lángon sütöm, majd közepesre véve sütöm még kb 30 percig.
Ha szép aranybarna a teteje, és már finoman illatozik akkor kész.
Hidegen lehet szépen szeletelni.


A recept internetről van. Nagyon finom, egyszerű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.