2011. szeptember 23., péntek

Gogos hidegen eltéve

Első lépés: neki kell állni.

Adag:
10 kg gogoshoz:
1 l ecet
1 kg cukor
6 ek. só jódmentes
2 kk. Na-benzoát
Tartósítani:
3 kötés torma, 50 g szemes bors
Ízesíteni:
3 csokor zeller, koriander


A gogost megmosni, felvágni négybe és tisztítani magháztól. Kivenni közülük azt, amelyik hibás belül, fazékba rakni.
Összekeverni a tartósítókat, ízesítőket és ráönteni.
Egy napot áll, levet enged.

Üvegekbe tenni, átszűrve levet ráönteni.
Tetejére tormát karikázni. Celofánnal befedni, és kupakot a tetejére, ha van.
2 kis-, 8 közepes-, 2 nagy befőttes üveggel lett 9 kg-ból.
Télen meghálálja a munkát!
Két és fél napot állni hagytam és a leve nem tisztult le. Akkor le kell önteni róla, felforralni, kevés Na-benzoátot tenni rá, hogyha kissé lehült, és vissza kell önteni az üvegekbe.
Utójegyzet: Láss csodát, tegnapra teljesen letisztult a gogos leve, minden újrafőzés nélkül. Csak állt mozdulatlan a kamarában az üveg. (2-3 hétre) De a feljavítást, ha szükséges, az előbb leírt módon kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.