2011. szeptember 15., csütörtök
Vegyes savanyúság, hidegen eltéve
Adag:
1 kg káposzta,
1 kg paprika v. gogos,
1 kg hagyma,
1 kg zöld paradicsom,
1 kötés torma tartósítani,
kb. 3 csípős paprika tartósítani.
(1 kötés csombor-kapor).
1/2 liter ecet,
40 (30) dkg cukor,
15 dkg jód nélküli só,
1 k.k. Na-benzoát,
1 k.k. citromsó (fehéríti a zöldséget),
egész bors fél tasak,
koriander fél tasak kb.
Ezt 1-2 nappal korábban megvettem.
Hátizsákot a hátamra és kézbe a szatyort. Irány a piac. Kb. 15 kenyér ára kell a zsebbe 2 adaghoz. Nagyon szép a zöldség. A zöld paradicsom döntötte el - mert volt - hogy vegyes zöldség lesz.
Másfél arasz átmérőjű, és ugyanennyi magas fazéknak az aljára 1 kötés csombor-kaprot tettem, ezt a végén nem kell eltenni az üvegekbe, mert lágyítja a savanyúságot.
Átmostam és felaprítottam a zöldséget. Egy lábasban összekevertem az ízesítőket és tartósítókat, ráöntöttem a zöldségre, az egészet fedővel letakartam. Három napig érlelem a konyhában, lehet kavargatni naponta. Annyi levet ereszt, hogy majdnem ellepi az egészet, víz egyáltalán nem kell. A zöldség kissé összekottyan.
Az üvegek aljára friss borsot tettem, majd a savanyúságot. Levet megszűrtem és rákanalaztam, tormát aprítottam a tetejére tartósítás céljából. Celofánt az üvegre, átkötöttem és tetőt rá. Szerénkétől kaptam a receptet.
Első eltevők bátran kipróbálhatják.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.