50 + 35 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
2 teáskanál só
1+1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
2 teáskanál só
1+1 teáskanál cukor
1.5 + 2.5 dl tej
1 dl víz
1 dl víz
3 evkanál olaj
- A burgonyát megfőzzük, összetörjük, és hagyjuk kihűlni.
- Meleg helyen az élesztőt 1,5 dl tejjel és 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk
- Fazékba tesszük a burgonyát, az 2,5 dl tejet, az 1 dl vizet
- A tetejére szitáljuk az 50 dkg lisztet.
- A lisztbe mélyedést csinálunk, és beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet. Hozzáadjuk az olajat.
- Egy kis lisztet húzunk rá, és pár percig hagyjuk pihenni, aztán összedolgozzuk a tésztát. Fokozatosan adjuk hozza a többi lisztet. (Ha ragad, mindig egy kis lisztet szórunk rá.) Alaposan megdagasztjuk, majd letakarjuk vászonterítővel, és megkelesztjük 1 órán át.
- Ha megkelt, kicsit újra átgyúrjuk, a gázt kigyúrjuk belőle, cipót formázunk és 0:30 percet kelesztjük újra.
- Majd újra meggyúrjuk kissé, letakarjuk konyharuhával, és még kelesztjük kb. 10 percig, addig a sütőt előmelegítjük.
- Bevágjuk a tetejét.
Végül 45 percig sütjük sütőpapírt téve a tepsire ( ebből kb. 35 percig alufólia alatt ).
Amikor kivesszük a sütőből, sós vizes ecsettel átkenjük.Ha kihűlt, máris fogyasztható.
első kenyérsütésem: készült Isten segítségéből a fatimai Szűzanya Ünnepnapján. Nagymamának +, még sütője is volt és érdekes kulcsa volt hozza, kerek.
VálaszTörlés