2015. május 13., szerda

Krumplis kenyér - alaprecept


hozzávalók 
                                                                         
25 dkg burgonya ( = 4 kis burgonya )
50 + 35 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
2 teáskanál só
1+1 teáskanál cukor 
1.5 +  2.5 dl tej
1 dl víz
3 evkanál olaj 


elkészítés 
  • A burgonyát megfőzzük, összetörjük, és hagyjuk kihűlni.
  • Meleg helyen az élesztőt 1,5 dl tejjel és 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk
  • Fazékba tesszük a burgonyát, az 2,5 dl tejet, az 1 dl vizet
  • A tetejére szitáljuk az 50 dkg lisztet.
  • A lisztbe mélyedést csinálunk, és beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet. Hozzáadjuk az olajat.
  • Egy kis lisztet húzunk rá, és pár percig hagyjuk pihenni, aztán összedolgozzuk a tésztát. Fokozatosan adjuk hozza a többi lisztet. (Ha ragad, mindig egy kis lisztet szórunk rá.) Alaposan megdagasztjuk, majd letakarjuk vászonterítővel, és megkelesztjük 1 órán át.
  • Ha megkelt, kicsit újra átgyúrjuk, a gázt kigyúrjuk belőle, cipót formázunk és 0:30 percet kelesztjük újra.
  • Majd újra meggyúrjuk kissé, letakarjuk konyharuhával, és még kelesztjük kb. 10 percig, addig a sütőt előmelegítjük.
  • Bevágjuk a tetejét.
    Végül 45 percig sütjük sütőpapírt téve a tepsire ( ebből kb. 35 percig alufólia alatt ).
    Amikor kivesszük a sütőből, sós vizes ecsettel átkenjük.
    Ha kihűlt, máris fogyasztható. 
                       Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/burgonyas-kenyer-ahogy-oogree-kesziti

1 megjegyzés:

  1. első kenyérsütésem: készült Isten segítségéből a fatimai Szűzanya Ünnepnapján. Nagymamának +, még sütője is volt és érdekes kulcsa volt hozza, kerek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.