1 kiló liszt, ebből lesz a kelesztő is
4 kanál tejföl + 1 a kiflik tetejét lekenni
1 csapot k.k. só
2 tojás + 1 a kiflik tetejét lekenni
1 margarin
fél csupornyi cukor
Keleszteni:
félig bögre tej, de forralt víz is jó, csak melegen
2 kanál liszt
2 kanál cukor
fél friss élesztő
- alábbit egybeönteni, letakarni és melegebb helyen keleszteni
Lábasban összegyúrtam a fenti adagot, a megkelt élesztős csésze tartalmát is hozzáöntöttem. Kis kanál szalakálé ecettel leöntve puhítja a tésztát. Elég sokáig kell gyúrni, van, hogy félóra hosszat.
Liszttel körbeszórom a tésztát és a lábas oldaláról leveszem gömbbe formálom kevés liszt segítségével. Letakarom gyolccsal és meleg helyen kelesztem Jó 3/4-ed órát. Kiborítom a lábasból egy lisztezett deszkára, kettébe osztom. Kisirítem az egyiket kör alakúra, 5 mm vastagra, és késsel négy cikkre osztom.
A negyedeket is még 4-4 cikkre vágom, 16 cikk lesz. Ízet, vagy Finettis csokit teszek rá egy-egy kiskanállal cikkenként (a felső vastag felére).
Feltekerem egyenként. Olajozott, lisztezett tepsibe sorakoztatom. Tejfellel elkevert 1 tojással lekenem a tetejét.
Már előre melegített sütőben félórát sütöm. Kihúzom a sütőből és tejfellel kevert tojással bekenem újra, cukrot szórok a tetejére, s még vagy 15 percet sütöm. Kiszedem lábasba, van amelyikben kipukkad a csoki, attól jobb. 32 darab lesz. S akkor jön az a jó érzés, hogy nem volt hiába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.