8 tekercshez
Hozzávalók:
1,60 deka liszt
1 liter tej, ebből kell az élesztőhöz, s a mákos töltelékhez
1 negyedes
(rendes) csésze olaj
4 deka
élesztő
4 egész
tojás + 2 tojás tetejét lekenni
1
negyedes csésze cukor
só ízlés
szerint - 1csapott evőkanál
1 citrom
haja
és a
töltelékek adagja.
Elkészítése:
Este: 1,2 deka liszt, a negyedes olaj, cukor, só, 4 tojás, 1 citrom
reszelt haja keverékéhez hozzáadjuk az élesztőt, amelyet langyos, cukros tejbe
2 kanál liszttel meleg helyen felfuttatunk,. A tej felének hozzáadásával habarcsot készítünk.Összegyúrjuk, de csak addig amíg összeállt, mert árt a tésztának a további gyúrás. ( ± egy
– két csésze liszt, vagy tej). Pihentetni
letakarom, s a hűvösebb kamrába teszem.
Amikor
jól megkel, cipókat formálok belőle, 8 közepes tekercs lesz. Ezeket
megint pihentetem fél órát kábé, addig a sütő melegszik. Kinyújtom. Diós
tölteléket, vagy mákost melegen
rákenek.
Töltelékhez:
Diós adagja 4 bejgli:
28 deka örölt dió + 25 deka diótöltelék
30 deka
cukrot vízzel feltöltök, éppen annyira, hogy ellepje.
Ezt forralni, utána dióhoz tölteni egy lábasba, s
Ezt forralni, utána dióhoz tölteni egy lábasba, s
1 citrom
reszelt héjával,
3-4 vanília
cukorral ízesíteni.
1 csomag
mazsola is hozzá adható.
A tészta
széleit visszahajtom 1 cm-re, és megnyomom kissé, hogy ne folyjék ki a
töltelék.
Feltekerem,
s olajas, lisztes tepsire helyezem.
A
tekerítés vége alulra kerüljön, hogy ne bomoljon ki.
Mákos töltelék 4 bejgli:
45 deka
örölt mákot forró,
cukros
tejbe áztatni (kis vízzel pótolható), és
negyed
friss vajat hozzáadni, hogy ne legyen száraz,
1 reszelt
citrom hajával ízesíteni, esetleg 2-3 vanília cukorral is.
Kisirített
tésztára rákenem.
A tészta
széleit visszahajtani, és feltekerni a lapot.
Sárgájával
is lekenni, s vékony tűheggyel szurkálni meg.
A végén
szurkálni meg, hogy a tojás ne töltse be a lyukat.
Kicsit
keleszteni.
Legalább 45 percet sül egy tepsivel. Egy
tepsibe 3 tekercs fér, nagyon felnő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.