2012. december 25., kedd

Diós – mákos bejgli


















8 tekercshez

Hozzávalók:
1,60 deka liszt   
1 liter tej, ebből kell az élesztőhöz, s a mákos töltelékhez
1 negyedes (rendes) csésze olaj
4 deka élesztő
4 egész tojás + 2 tojás tetejét lekenni
1 negyedes csésze cukor
só ízlés szerint - 1csapott evőkanál
1 citrom haja

és a töltelékek adagja.

Elkészítése:
Este:  1,2 deka liszt, a negyedes olaj, cukor, só, 4 tojás, 1 citrom reszelt haja keverékéhez hozzáadjuk az élesztőt, amelyet langyos, cukros tejbe 2 kanál liszttel meleg helyen felfuttatunk,.  A tej felének hozzáadásával habarcsot készítünk.Összegyúrjuk, de csak addig amíg összeállt, mert árt a tésztának a további gyúrás. ( ± egy – két csésze liszt, vagy tej). Pihentetni letakarom, s a hűvösebb kamrába teszem. 

Reggel hozzáteszem a maradék lisztet, tejet, s 1 órát kelesztem.
Amikor jól megkel, cipókat formálok belőle, 8 közepes tekercs lesz. Ezeket megint pihentetem fél órát kábé, addig a sütő melegszik. Kinyújtom. Diós tölteléket, vagy mákost melegen rákenek.




Töltelékhez:
Diós adagja 4 bejgli:
28 deka örölt dió + 25 deka diótöltelék
30 deka cukrot vízzel feltöltök, éppen annyira, hogy ellepje. 
Ezt forralni, utána dióhoz tölteni egy lábasba, s
1 citrom reszelt héjával,
3-4 vanília cukorral ízesíteni.
1 csomag mazsola is hozzá adható.
Melegen rámorzsolom a kocka alakúra nyújtott tésztára, s késsel elkenem, mert hamar dermed.
A tészta széleit visszahajtom 1 cm-re, és megnyomom kissé, hogy ne folyjék ki a töltelék.
Feltekerem, s olajas, lisztes tepsire helyezem.
A tekerítés vége alulra kerüljön, hogy ne bomoljon ki.











Mákos töltelék 4 bejgli:
45 deka örölt mákot forró,
cukros  tejbe áztatni (kis vízzel pótolható), és
negyed friss vajat hozzáadni, hogy ne legyen száraz,
1 reszelt citrom hajával ízesíteni, esetleg 2-3 vanília cukorral is.
Kisirített tésztára rákenem.
A tészta széleit visszahajtani, és feltekerni a lapot.

Egy-két felvert tojásfehérjével lekenni a tekercsek tetejét, s pihentetni.
Sárgájával is lekenni, s vékony tűheggyel szurkálni meg.
A végén szurkálni meg, hogy a tojás ne töltse be a lyukat.
Kicsit keleszteni.
Legalább 45 percet sül egy tepsivel. Egy tepsibe 3 tekercs fér, nagyon felnő.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.