Lekváros derelye
2 személy: 3 darab nagyobb, főtt krumpli hűtve és reszelve. Ehhez kell 30 deka liszt, 1 tojás, ...
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg krumpli (lisztes típusú), 30 dkg liszt/ tobb, 1 db tojás, 1 ek. cukor, 1 nagy csipet só, 30 dkg szilvalekvár, 7 dkg vaj, 30 dkg zsemlemorzsa, ízlés szerint porcukor
Elkészítési idő: 45 perc Előkészítési idő: 1 óra
A krumplit enyhén sós vízben
tegyük fel főni.
Ha megpuhult, szűrjük le, krumplinyomóval pürésítsük. Tegyük
félre hűlni.
Amíg hűl, olvasszunk vajat egy serpenyőben, szórjuk bele a zsemlemorzsát, pirítsuk aranyszínűre.
Ha kihűlt a krumpli, adjunk hozzá 30-35 dkg lisztet, a
tojást, a cukrot, egy csipet sót. Gyúrjuk össze a tésztát. Ha nagyon ragacsos,
adjunk még hozzá lisztet, ez a krumpli fajtájától is függ.
A tésztát szedjük két részre, az egyik felét jól belisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vékonyra.
Derelyevágóval vágjuk fel a tésztát kb. 7x7 centis négyzetekre. Tegyünk a közepébe egy kiskanál lekvárt, majd hajtsuk őket félbe, hogy háromszögeket kapjunk. A széleket villával nyomkodjuk össze.
Tegyünk fel egy nagy lábas, enyhén sós vizet főni. Amikor forr – nem kell lobognia –, tegyünk bele óvatosan 8-10 derelyét. Addig főzzük őket, míg felúsznak a víz tetejére. Ekkor szűrőkanállal tegyük át őket a zsemlemorzsába.