Gogos hidegen eltéve
Első lépés: neki kell állni. Adag: 10 kg gogoshoz: 1 l ecet 1 kg cukor 6 ek. só jódmentes 2 kk. Na-benzoát Tartósítani: 3 kötés torma, 50 g szemes bors Ízesíteni: 3 csokor zeller, koriander A gogost megmosni, felvágni négybe és tisztítani magháztól. Kivenni közülük azt, amelyik hibás belül, fazékba rakni. Összekeverni a tartósítókat, ízesítőket és ráönteni. Egy napot áll, levet enged. Üvegekbe tenni, átszűrve levet ráönteni. Tetejére tormát karikázni. Celofánnal befedni, és kupakot a tetejére, ha van. 2 kis-, 8 közepes-, 2 nagy befőttes üveggel lett 9 kg-ból. Télen meghálálja a munkát! Két és fél napot állni hagytam és a leve nem tisztult le. Akkor le kell önteni róla, felforralni, kevés Na-benzoátot tenni rá, hogyha kissé lehült, és vissza kell önteni az üvegekbe. Utójegyzet : Láss csodát, tegnapra teljesen letisztult a gogos leve, minden újrafőzés nélkül. Csak állt mozdulatlan a kamarában az üveg. (2-3 hétre) De a feljavítást, ha szükséges, az előbb l...
