Első lépés: neki kell állni. Adag: 10 kg gogoshoz: 1 l ecet 1 kg cukor 6 ek. só jódmentes 2 kk. Na-benzoát Tartósítani: 3 kötés torma, 50 g szemes bors Ízesíteni: 3 csokor zeller, koriander A gogost megmosni, felvágni négybe és tisztítani magháztól. Kivenni közülük azt, amelyik hibás belül, fazékba rakni. Összekeverni a tartósítókat, ízesítőket és ráönteni. Egy napot áll, levet enged. Üvegekbe tenni, átszűrve levet ráönteni. Tetejére tormát karikázni. Celofánnal befedni, és kupakot a tetejére, ha van. 2 kis-, 8 közepes-, 2 nagy befőttes üveggel lett 9 kg-ból. Télen meghálálja a munkát! Két és fél napot állni hagytam és a leve nem tisztult le. Akkor le kell önteni róla, felforralni, kevés Na-benzoátot tenni rá, hogyha kissé lehült, és vissza kell önteni az üvegekbe. Utójegyzet : Láss csodát, tegnapra teljesen letisztult a gogos leve, minden újrafőzés nélkül. Csak állt mozdulatlan a kamarában az üveg. (2-3 hétre) De a feljavítást, ha szükséges, az előbb l...
Ugye, öcskös, jó is lenne, ha kertünkben megteremne a krumpli - de főtt kolbásszal, a saláta - rántottával, a spenót - tükörtojással, a zöldhagyma - csirkemájjal, a káposzta - sült karajjal, az eper meg - tejszínhabbal! Gyárfás Endre bergjudit.hu - Forrásoldal
Adag: 1 kg káposzta, 1 kg paprika v. gogos, 1 kg hagyma, 1 kg zöld paradicsom, 1 kötés torma tartósítani, kb. 3 csípős paprika tartósítani. (1 kötés csombor-kapor). 1/2 liter ecet, 40 (30) dkg cukor, 15 dkg jód nélküli só, 1 k.k. Na-benzoát, 1 k.k. citromsó (fehéríti a zöldséget), egész bors fél tasak, koriander fél tasak kb. Ezt 1-2 nappal korábban megvettem. Hátizsákot a hátamra és kézbe a szatyort. Irány a piac. Kb. 15 kenyér ára kell a zsebbe 2 adaghoz. Nagyon szép a zöldség. A zöld paradicsom döntötte el - mert volt - hogy vegyes zöldség lesz. Másfél arasz átmérőjű, és ugyanennyi magas fazéknak az aljára 1 kötés csombor-kaprot tettem, ezt a végén nem kell eltenni az üvegekbe, mert lágyítja a savanyúságot. Átmostam és felaprítottam a zöldséget. Egy lábasban összekevertem az ízesítőket és tartósítókat, ráöntöttem a zöldségre, az egészet fedővel letakartam. Három napig érlelem a konyhában, lehet kavargatni naponta. Annyi levet ereszt, hogy majdnem e...